Translate

søndag 8. desember 2013

Blir det fortsatt sånn? Eller blir det helt annerledes???

Om et par uker reiser jeg for å tilbringe julen sammen med min datters familie i Gambia... På forhånd har jeg gjort meg noen tanker om hvordan dette møtet vil bli... Det blir spennende å se om noen av disse tankene stemmer!

Siden det nå er vinter og snø her er det liksom enda vanskeligere
å forestille seg hvordan det vil bli å tilbringe jula i Afrika!
Allerede første gangen jeg fikk begeistrede beskrivelser fra Vest-Afrika og Gambia av min forelskede datter festet det seg noen bilder i hodet mitt om hva jeg skal komme til å møte der om kun kort  tid.

Jeg selv har jo brukt mye tid på å finne ut hva som er viktig i mitt liv - og jeg har en følelse av at mye av den tilstedeværelsen vi her i vesten kjemper så hardt for å oppnå alltid har vært en selvfølge i mange av de landene vi ofte ser på som "utviklingsland".
Jeg vet ikke om dette er riktig,  men jeg har fått inntrykk av at folk i land som lever mer fra hånd til munn - også lever litt mer i nuet også i sitt tankesett.

Selv om vi ikke på noen måte skal romantisere "det enkle liv" når det enkle livet ikke er selvvalgt, men et resultat av dårlig økonomistyring og arbeidsledighet, kan vi vel tillate oss å se på tankesettet til folk som lever så pass enkelt som en ressurs vi har mye å lære av?

Etter hva jeg har forstått er TID en ressurs de fleste gambiere har flust av. Derfor kan det å lage en kanne te - eller det å gå å hilse på naboen - være en aktivitet for hele ettermiddagen. Og da skal man ikke "rushe" videre fordi man skal på en annen aktivitet eller besøke noen andre! Nei: Hver aktivitet og hvert menneske skal få den tiden og respekten de fortjener...

Å ikke bekymre seg for dagen i morgen eller snakke om snøen som falt i fjor, men glede seg over der du er akkurat nå - om du er mett og omkranset av folk du liker - burde være noe vi alle satte mer pris på enn det vi faktisk gjør til daglig! Og dette er noe av det jeg tror de kanskje er litt flinkere til dit jeg skal...
...Så får vi se om jeg har rett - og hvilke andre oppdagelser og overraskelser jeg får underveis...

Jeg er åpen og skal ta meg tid til å lytte, lukte og se etter hva jeg kan lære av livet der iallefall!

2 kommentarer:

 1. Gleder meg til å lese om noen av tankene dine stemmte overens med landet og kulturen du reiste til. Spennende! Jeg har brukt mye tid også på å finne ut hva som er viktig for meg...og tid er absolutt en ressurs som jeg vil ha mer av. Og som en konsekvens av det "kaster" jeg meg ut i shoppestop i 2014. Veldig inspirert av deg :-) Jeg var ikke klar i fjor...men nå er jeg det! Og gleder meg! Ønsker deg en fortsatt fin jul!
  Hilsen Inger :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Leste akkurat et godt shoppingtips ang. klær som sto i det siste nummeret av Costume: "Prøv å gå ut av butikken tomhendt. Først når du kjenner at du anger, kan du gå tilbake og kjøpe plagget"...
   Lykke til med shoppestopp!
   Hilsen Siri

   Slett