Translate

tirsdag 7. januar 2014

Usminka frukt!

Det ble rikelige anledninger til "mindfulness" mens jeg var i Gambia. Vi besøkte ikke krokodillene, så ikke apeparken - og vi tok heller ikke noe båtcruise oppover Gambiafloden... 

Vi gjorde veldig lite av de vanlige "go see" man kan gjøre Gambia... heldigvis! Derimot fikk jeg masse tid til bare å sitte og observere - og tid til å spise en grapefrukt sakte, sakte mens jeg tenkte på dem som hadde dyrket den!

Helt enkelt - og helt ekte!
Og denne gangen visste jeg faktisk litt om de som HADDE dyrket denne grapfrukten. Det var familien til Binta - en nabo fra Bakau - som datteren min har kjent siden hun var en ganske liten jente...
Det som skjedde var at vi satt hjemme på gårdsplassen hos min datters venninne og "husvert" i Gambia fra 2008, Begay, da en sjenert ungjente plutselig kom strenende inn gjennom porten med en pose i hendene - uten et ord plasserte hun denne posen i fanget til min datter, smilte kort - og fortsatte i samme fart inn i husets mørke kroker.. Vi kikket ned i posen og der lå et knippe unnselig utseende grapefrukter...
De aller fleste har et eller annet frukttre på gårdsplassen - hos Begay er det bananer...
Et par dager senere tar jeg altså fram en av disse usminkede fruktene en tidlig morgentime mens jeg ser solen stige over Gambias røde jord - og så setter jeg kniven i skallet... Allerede da opplever jeg noe spesielt - en sprut av saft fra skall og frukt vitner om noe ekte, noe frisk, noe uventet...
For dette er ikke en frukt som har blitt plukket mens den var umoden og hard, men tvert imot en solmoden, økologisk og håndplukket frukt fra naboen i Bakau...
En frukt som kanskje ser litt kjedelig ut, men som smaker slik frukt egentlig skal smake - og mens jeg sitter der - og plukker steiner og skinn og deler bit for bit av den hverdagslige, enkle frukten mens jeg spiser langsomt og smaker hver minste trevl - tenker jeg at denne frukten kommer fra det treet som Bintas familie har i sin hage i den røde jorden inne i Bakau. De har sådd, passet på, vannet og gjødslet - de har stelt og ventet - og så - var fruktene klare for plukking - og akkurat da - akkurat i det rette øyeblikket var vi på dette stedet - og fruktene ble en etter en hentet løs fra grenen for hånd og puttet ned i denne posen og gitt oss - med en enkel gest - ikke noe "fuss" der, nei...
Det tenkte jeg på mens jeg spiste denne enkle frukten.
Og DET er å være tilstede i det man gjør!
Det er mindfulness!
I Gambia kan du finne økologisk og usminka mat til salgs på de fleste gatehjørner...
Mye av den frukten og de grønnsakene vi blir presentert for i butikkene her hjemme er sminket for å passe inn i det forbrukerne ønsker å SE i fruktdisken. ..(bokstavelig talt! Det ER sant!) I Gambia serveres det usminket frukt, kortreist mat - og ikke noen sprøytemidler finnes det der heller (for det har de ikke råd til!).. Og det MERKES! Ikke når du ser på maten... Men når du spiser den!!!

SÅ: Mens jeg satt på terrassen denne morgenen og nøt den nevnte grapefrukten kom det attpåtil en bonde med en trillebår med diverse grønnsaker på - og henvendte seg i restauranten nedenunder. Han brukte en liten vekt og veide opp en passelig mengde skitne, nyplukkede poteter som han deretter overleverte kjøkkenet. Det kaller jeg kortreist! Jeg blir helt rørt når jeg ser det.. det er så enkelt, så liketil - og så RIKTIG!
Slik leveres grønnsakene til restaurantene i den travleste turistgaten i Senegambia!
Dette var NOE av det spektakulære jeg opplevde i Gambia...
Simple as that!




4 kommentarer:

  1. Det er å være tett på naturen og livet, det. :-) Herlig! Gleder meg til å "høre" mer! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, ja..det kommer mere ! :) Hilsen Siri

      Slett